|
Tantrix Tournament Reports You can view reports as a guest, but please REGISTER to write reports, vote in polls or see commands in your own language.
|
| View previous topic :: View next topic |
| Legyen-e "vigaszág" a csoportmeccsen kiesettek részére ? (olvasd el a 2. hozzászólást) |
| Igen, legyen |
|
50% |
[ 5 ] |
| Ne legyen |
|
50% |
[ 5 ] |
|
| Total Votes : 10 |
|
| Author |
Message |
pepe
|
Posted: Tue Apr 20, 2004 7:46 am Post subject: GYIK (FAQ), illetve a bajnokság lehetséges formái |
|
|
Hali,
Ezt a topicot azért hoztam létre, mert több levél is érkezett a bajnoksággal kapcsolatban. Ezt a topicot nyugodtan használhatnánk erre.
A következő hozzászólásomban beteszek néhány kérdéset, s meg is válaszolom.
Bárki kérdezhet nyugodtan
Pepe
Last edited by pepe on Wed May 12, 2004 3:30 pm; edited 2 times in total |
|
| Back to top |
|
 |
pepe
|
Posted: Tue Apr 20, 2004 8:42 am Post subject: |
|
|
Az alábbi levelet kaptam ILLÉS-től ...
"Kedves szervezők !
Szeretném megkérdezni, hogy a most kezdődő Magyar Bajnokságban lesz-e vigaszág ? Szerintem volna rá igény, és mert a magyarok közül biztos többen is úgy vélekednek "semmi keresnivalóm ott" vagy "nem tudok annyira" vagy nem akarok leégni".
De ha volna vigaszág akkor esetleg arra is gondolhatnának, hogy a menők továbbjutnak, és én meg a többi hasonló tudású jó meccseket játszhatnánk. Akkor pedig lehet, hogy nem 32-en hanem 132-en jelentkeznének a következőre. Ami nagyon szép lenne. "
Kedves Illés, és mindenki, aki így érzi.
Először is. "ITT NEM LEHET LEÉGNI". Ez egy játék, ahol lehet jót játszani, stb ... Senki nem fog fikázni, nem fog senki senkit leégetni. Ez még sose történt meg, pedig volt már rá példa, hogy egy 11 éves gyerek kiverte egyik nagy reménségünket a VB első fordulójában, de még ez nem égés, csak kellemetlen (bocs Z. ). De szerintem soha senki még csak célzást sem tett erre (csak én most, de csak mint példa). Szerintem a magyar Tantrix-társadalomban nem lehet leégni.
Kérésetek jogos s egyelőre nem zárkózunk el előle, de kérem vegyétek figyelembe a következőket:
Május közepén elkezdődnek a 3. Csapatvilágbajnokság előselejtezői, ami sok játékosnak "ütközést" okozna. Nem szeretnék jósolni, de vélhetőleg azoknak a - csapatvb-re is jelentkezett - játékosoknak lesz előselejtezője, akik vélhetőleg a magyar vígaszágon is indulnának.
A játékosok fele fog továbbjutni a csoportokból, ami nem kevés
Apró technikai probléma, hogy miután előre nehéz megjósolni, hogy hányan indulnának a vígaszágon a kiesettek között.
Viszont felmerült bennem hogy amennyiben többen is úgy gondolják amit írtál, akkor a jövőben a Magyar Bajnokság időpontjában két bajnokságot indítanánk, s mindenki eldönthetné melyikbe jelentkezik.
NB I. / NB II.
Last edited by pepe on Tue Apr 20, 2004 11:15 am; edited 4 times in total |
|
| Back to top |
|
 |
Zormac
|
Posted: Tue Apr 20, 2004 9:09 am Post subject: |
|
|
| pepe wrote: | Ez még sose történt meg, pedig volt már rá példa, hogy egy 11 éves gyerek kiverte egyik nagy reménségünket a VB első fordulójában, de még ez nem égés, csak kellemetlen (bocs Z. ). |
Sőt ellenkezőleg: rám nézve volt hízelgő, amit írtál, mert a gyerek, aki kiütött, valójában nem 11, hanem 7 éves volt  |
|
| Back to top |
|
 |
pepe
|
Posted: Tue Apr 20, 2004 9:25 am Post subject: |
|
|
Hány meccset kell játszani ?
Mindenki mindenkivel 4 játékot kell hogy játsszon, tehát fejenként 12 játék lesz.
Hányan jutnak tovább ?
Minden csoportból 2 továbbjutó lesz.
Meddig kell lejátszani a csoportmeccseket ?
Május 10-ig
További határidők:
Nyolcaddöntők: május 15.
Negyeddöntők: május 20.
Elődöntők: május 25.
Döntők: május 31.
Ki a bajnokság ellenőre ?
Stefán (mb@tantrix.hu), de csak akkor írjatok levelet, ha gond van a meccsek szervezésével, eddig a magyar bajnokságon sose volt gond (nincs időeltérés, nyelvi probléma, stb ...)
Hol lehet elküldeni az eredményeket ?
http://www.tantrix.hu/jatek/tour/hun/mb3/hunsendres.html
Hol lehet megnézni az eredményeket ?
Az összefoglaló csoporteredmények itt vannak: http://www.tantrix.hu/jatek/tour/hun/mb3/groups.html |
|
| Back to top |
|
 |
egmaria
|
Posted: Tue Apr 20, 2004 1:58 pm Post subject: |
|
|
Két kérdés:
1. Mikor lehet kezdeni a játékokat?
2. Vonatkozik-e a tie-brake rule majdan a kieséses részben?
Köszi, Mária |
|
| Back to top |
|
 |
pepe
|
Posted: Tue Apr 20, 2004 2:02 pm Post subject: |
|
|
| egmaria wrote: | Két kérdés:
|
Április 22-től lehet kezdeni a meccseket, erről kaptok levelet is.
Számít, de nem 2.5 TP, hanem +- 1 TP-vel, mint tavaly. Tahát csak akkor van tie-break, ha a meccsek lejátszása után <=2 TP-n belül van a két játékos.
Last edited by pepe on Tue Apr 20, 2004 2:37 pm; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
Zormac
|
Posted: Tue Apr 20, 2004 2:11 pm Post subject: |
|
|
Úgyszintén két kérdésem van
| pepe wrote: | 2. Vonatkozik-e a tie-brake rule majdan a kieséses részben?
Számít, de nem 2.5 TP, hanem +-1 TP-vel, mint tavaly. Tahát csak akkor van tie-break, ha a meccsek lejátszása után <=2 TP-n belül van a két játékos. |
1. A fentieket én úgy értelmezem, hogy ha egy ötjátszmás meccs állása 5 játszma után 51.0-49.0 vagy ennél szorosabb, akkor kell hatodik játszma, ha azonban 51.1-48.9 vagy ennél nagyobb különbségű, akkor nincsen hatodik játszma. Helyes-e ez az értelmezés?
2. Hány játszmából fognak állni az egyes fordulók a kieséses szakaszban? Ugye most nem 8, hanem 16 játékos jut oda, ez újdonság az eddigi két MB-vel szemben.
Last edited by Zormac on Tue Apr 20, 2004 2:53 pm; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
pepe
|
Posted: Tue Apr 20, 2004 2:17 pm Post subject: |
|
|
| Quote: | | 1. A fentieket én úgy értelmezem, hogy ha egy ötjátszmás meccs állása 5 játszma után 51.0-49.0 vagy ennél szorosabb, akkor kell hatodik játszma, ha azonban 51.1-48.9 vagy ennél nagyobb különbségű, akkor nincsen hatodik játszma. Helyes-e ez az értelmezés? |
Ja
| Quote: | | 2. Hány játszmából fognak állni az egyes fordulók a kieséses szakaszban? Ugye most nem 8, hanem 16 játékos jut oda, ez újdonság az eddigi két MB-vel szemben. |
KO szakasz 6 játszmás, döntő 7 játszmás |
|
| Back to top |
|
 |
Aata
|
Posted: Wed Apr 21, 2004 8:00 pm Post subject: |
|
|
Nem lehetne hogy kétszer szavazzak a vígaszágas verzióra? Nagyon szeretném a dolgot!  |
|
| Back to top |
|
 |
Csoka_Endre Guest
|
Posted: Wed May 05, 2004 8:24 pm Post subject: Tie break |
|
|
Bocsánat, ha ezt a levelet másodszor olvassátok, de az elsőről azt érzékeltem, hogy nem ment el.
| pepe wrote: |
Számít, de nem 2.5 TP, hanem +- 1 TP-vel, mint tavaly. Tehát csak akkor van tie-break, ha a meccsek lejátszása után <=2 TP-n belül van a két játékos. |
Jól értem, hogy a csoportmeccseken is bizonyos pontszám-eltérésen belül újabb mérkőzést kell játszani? És ha igen: pontosan kik játszanak és hogy alakul ki a végső sorrend? |
|
| Back to top |
|
 |
Zormac
|
Posted: Wed May 05, 2004 9:38 pm Post subject: Re: Tie break |
|
|
| Csoka_Endre wrote: | | Jól értem, hogy a csoportmeccseken is bizonyos pontszám-eltérésen belül újabb mérkőzést kell játszani? És ha igen: pontosan kik játszanak és hogy alakul ki a végső sorrend? |
Nem. A csoportkörben nincsen tiebreak, legyen a TP különbség bármilyen kicsi, nullától különböző érték, az eldönti a továbbjutást.
Ha teljes TP-egyezés van, akkor az egymás elleni eredményeket kell figyelembe venni.
Ha ez sem oldja meg a kérdést és a továbbjutás szempontjából fontos az adott két helyezés (igen valószínűtlen eseményről beszélünk immár), akkor egy 5 perces villámjátszma dönti el a továbbjutást, illetve döntetlen(ek) esetén az első győzelem. Az 5 perc elérése azonnali vereséget jelent.
Részletesen lásd: Tantrix Online Rules (angolul)
üdv
z. |
|
| Back to top |
|
 |
pepe
|
Posted: Mon May 10, 2004 8:48 pm Post subject: |
|
|
A dolog eldőlt, lesz vígaszág. Azok indulhatnak akik kiesnek a csoportból, s indulási szándékukat jelzik. Erről megy levél. Akik 13-ig nem játsszák le meccseiket, azok a vígaszágon nem indulhatnak.
Üdv,
Pepe |
|
| Back to top |
|
 |
Csoka_Endre Guest
|
Posted: Tue May 11, 2004 5:10 pm Post subject: Vígaszág |
|
|
Elnézést, hogy előzőleg fórumot tévesztettem!
Milyen lesz a vígaszág lebonyolítása? Ami a leginkább érdekel:
1. Lehet-e a vígaszágról főágbelivel összemérhető eredményeket szerezni, ha igen, akkor milyet?
2. Egyenes kieséses, vagy csoportkörös?
3. A később kiesettek is vígaszágra jutnak? |
|
| Back to top |
|
 |
Sirpi
|
Posted: Tue May 11, 2004 5:44 pm Post subject: Re: Vígaszág |
|
|
| Csoka_Endre wrote: | Milyen lesz a vígaszág lebonyolítása? Ami a leginkább érdekel:
1. Lehet-e a vígaszágról főágbelivel összemérhető eredményeket szerezni, ha igen, akkor milyet?
1. Megnyerheted... Az a Te dolgod, hogy mennyire örülsz neki Amúgy az átlag-ELO nem lesz nagyon rossz, ha erre vagy kiváncsi, mert pl. én is indulok...
2. Egyenes kiesés, teljesen véletlenszerű sorsolással (ha nem pont 2-hatvány számú - azaz 8 - játékos lesz, akkor lesz az elején egy csonka forduló).
3. Nem.
Ha valamiben tévednék, akkor bocs, majd pepe kijavít, de szerintem úgy van minden, ahogy írtam. |
|
| Back to top |
|
 |
pepe
|
Posted: Tue May 11, 2004 5:45 pm Post subject: Re: Vígaszág |
|
|
| Csoka_Endre wrote: | Elnézést, hogy előzőleg fórumot tévesztettem!
Milyen lesz a vígaszág lebonyolítása? Ami a leginkább érdekel:
1. Nem értem a kérdést
2. Egyenes kiesés, 6 játék/meccs
3. Nem |
|
| Back to top |
|
 |
pepe
|
Posted: Tue May 11, 2004 6:02 pm Post subject: |
|
|
sirpi nyert 1 perccel  |
|
| Back to top |
|
 |
Guest
|
Posted: Tue May 11, 2004 8:01 pm Post subject: Re: Vígaszág |
|
|
| Csoka_Endre wrote: |
|
Nekem eddig egyszeri tapasztalatom volt a vígaszágról. Ez akkor azt jelentette, hogy aki a főágon kiesik, az vígaszágra kerül, és csak a vígaszágról lehet végleg kiesni. Aki pedig megnyeri a vígaszágat (ez nyilván több meccset jelent, mint a főágon), az a főág győztesével játssza a döntőt. Persze ezt úgy is meg lehetett volna oldani, hogy a végén a főági döntő vesztese a vígaszágra kerül, ahol az ottani döntőt játssza a 2. helyért. Arra voltam kíváncsi, hogy itt is hasonló-e a helyzet. De ha jól értem, nem, hanem a két ág egymástól teljesen függetlenül működik. |
|
| Back to top |
|
 |
pepe
|
Posted: Tue May 11, 2004 8:06 pm Post subject: |
|
|
Jaja, ez nem az olimpiai bírkózóbajnokság, hanem az a fajta vígaszág, amit az angolok évek óta "PLATE"-nek hívnak.
Ez azért van, hogy a csoportmeccsek kiesettjeinek is legyen sikerélmény, illetve "formában maradjanak" a csapatVB-re
GO HUNGARY GO
Nemsokára (mihelyst megvan az összes induló) kinn lesz a www.tantrix.hu-n a vígaszág sorsolása is.
UI. Ha lehet, ne vendégként írjatok már, mert most pl. azt sem tudom kinek válaszoltam ... |
|
| Back to top |
|
 |
Guest
|
Posted: Tue May 11, 2004 8:51 pm Post subject: |
|
|
Most gondolkoztam, és találtam egy a jelenleginél szerintem jobb bajnokság-rendszert:
Tegyük fel, hogy van kezdetben 32 induló, mind a főágon. Mindig aki a főágon veszít, a vígaszágra kerül, aki pedig ott veszít, az kiesik. A következőkben az M azt jelenti, hogy mindkét, a V pedig hogy csak a vígaszágon van forduló. Az utána levő 2 szám rendre az ezutáni főági és vígaszági versenyzők számát jelenti.
M 16 16
M 8 16
V 8 8
M 4 8
V 4 4
M 2 4
V 2 2
M 1 2
V 1 1
Mivel a főágon a 3. fordulótól kezdve kétszer annyi idő lenne lejátszani a meccseket, ezért ott állhatna több mérkőzésből egy-egy párharc.
Ez pedig szerintem egyértelműen és a mostaninál igazságosabban megadja az első 4 helyezettet, és nem hosszabb, mint a jelenlegi rendszer. Javaslom, hogy a későbbiekben ilyen legyen a bajnokság. Mi a véleményetek róla?
Ui.: Amíg nem választhatom meg a jelszavam, hanem valami hülyeséget kell megjegyeznem, addig vendégként fogok írni. |
|
| Back to top |
|
 |
Csoka_Endre Guest
|
Posted: Tue May 11, 2004 8:53 pm Post subject: |
|
|
| Bocsánat, én felejtettem el a legutóbbi 2 alkalommal kiírni a nevemet. |
|
| Back to top |
|
 |
Sirpi
|
Posted: Tue May 11, 2004 9:05 pm Post subject: |
|
|
| Ajánlom, hogy lépj be a profilba, és válassz saját jelszót. |
|
| Back to top |
|
 |
Zormac
|
Posted: Tue May 11, 2004 9:29 pm Post subject: Re: Vígaszág |
|
|
| Sirpi wrote: | 2. Egyenes kiesés, teljesen véletlenszerű sorsolással (ha nem pont 2-hatvány számú - azaz 8 - játékos lesz, akkor lesz az elején egy csonka forduló).
|
Csak hogy tisztázzuk, ez minden bizonnyal a következőket jelenti:
- sorrendbe tesszük a játékosokat: először a csoport-harmadikok SP szerint, utána a csoport-negyedikek úgyszintén SP szerint
- megnézzük, hány játékos hiányzik a 16-hoz
- a lista elejéről ennyi játékost véletlenszerűen elhelyezünk a sorsolásban úgy, hogy az első ellenfelük bye, azaz "erőnyerők"
- a maradék játékosokkal véletlenszerűen feltöltjük a sorsolást
Korrekt ez így?
Alternatíva: tök random az egész sorsolás, még az is véletlen, hogy az első körben ki nem kap ellenfelet. Lehet választani. |
|
| Back to top |
|
 |
pepe
|
Posted: Tue May 11, 2004 9:35 pm Post subject: |
|
|
Nem.
Nincs semmi sp, csak a csoportmeccseken elért %-os eredmény alapján lesznek sorbarendezve az emberkék.
A többi korrekt.
Holnapra kitalálom hogy legyen.
Felmerült a csoportberzió, de nem szeretnék a KO szakaszban "hibrid bajnokságot". Így is mindenkinek meglesz a 18 meccse ( a csoportküzdelmekkel együtt). Tudom hogy nem túl sok, de a nyakunkon a csapatvb is. |
|
| Back to top |
|
 |
Zormac
|
Posted: Tue May 11, 2004 9:48 pm Post subject: |
|
|
| pepe wrote: | | Nincs semmi sp, csak a csoportmeccseken elért %-os eredmény alapján lesznek sorbarendezve az emberkék. |
Ha szabad még beledumálnom nem érintettként , a csoport % nagyon szerencsétlen, mert almát hasonlítasz körtével... másfelől aki a TommG csoportjából esett ki, már eleve peches volt, hogy odakerült és még most is büntetjük, amiért kevesebb %-a van. Legyen akkor már inkább totál rendezetlen (esetleg a harmadik és negyedik helyezetteket lehet elkülöníteni). |
|
| Back to top |
|
 |
pepe
|
Posted: Tue May 11, 2004 9:55 pm Post subject: |
|
|
jobb ha a sirpit (56% csoport) összesorsoljuk rögtön az elején mondjuk velem ? (tételezzük fel hogy indulnék)
ennyi erővel az SP is alma-körte |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|